Съществува ли Дядо Коледа?

Въпросът дали Дядо Коледа съществува занимава млади и стари (особено млади!) от първия до последния подарък, който някак се е появил под празничната елха. Ако зависеше само от нас, бихме приключили тази статия точно с една дума и точно едно изречение след като сме я започнали.

Да, Дядо Коледа съществува

Всички познаваме историята за мистериозния белобрад старец, който живее някъде на Северния полюс или пък в Лапландия заедно със своята бригада от сръчни елфи и джуджета. Същият този, който цяла година чете писма, пълни чувалите с подаръци, а после се мята на шейната, за да ги разнесе по целия свят. За добро или зло познаваме образа и благодарение на популярната култура и международния бизнес, които отдавна са превърнали легендата в индустрия.

Тук обаче не трябва да си говорим за опашките пред входовете на моловете на 23-ти декември, нито за задръстванията по пазарните улици и интернет лова за коледни промоции. Има нещо отвъд евтините червени костюми и фалшивите бели бради, в които се напъхват Дядо Коледовците всяка зима и кръжат премръзнали из градовете ни. Това е добротата, вярата в по-добрия свят и щедростта. Това са най-важните подаръци, които Дядо Коледа ни оставя всяка Коледа.

И други са се чудили преди теб

В края на 19 век осемгодишната Вирджиния пита баща си „Съществува ли Дядо Коледа?“. Той почти на шега я съветва да пише до нюйоркския вестник „The Sun”. Детето не само пише, но получава и отговор, част от който ще споделим с теб тук.

„Да, Вирджиния, има Дядо Коледа. Че той съществува, е толкова сигурно, колкото е сигурно, че съществуват любовта, щедростта и предаността, а ти знаеш, че тези неща изобилстват и дават на живота ти най-голямата красота и радост. Уви, колко ужасен би бил светът, ако нямаше Дядо Коледа. Би бил толкова ужасен, колкото ако нямаше Вирджинии. Тогава нямаше да има детска вяра, поезия, романтика, които да направят съществуването ни поносимо. Нямаше да имаме друга радост освен тази, изпитвана чрез зрението и сетивата. Вечната светлина, с която детството изпълва света, би угаснала.”

Чели сме този отговор десетки пъти и не пропускаме шанса да си го припомняме през целия декември. Открий целия текст тук.

Вярвай в чудеса и създавай свои собствени

Живеем във времена, в които светът все по-малко обича и вярва в мистериозното. Ако в „битката“ с битовизма си изгубил желанието да се взираш в коледната нощ, за да откриеш светещия нос на Рудолф, открий чудесата около себе си. Надникни в малките къщички, където нашите баби и дядовци опаковат нещо малко, за да зарадват своите внуци. Не е нужно да си белобрад, за да носиш в себе си духа на Дядо Коледа или да продължиш неговата светла мисия. Единствено е нужно да си запазил детската доброта, заради която с месеци си заделял от парите за закуска, за да си разменяш подаръци със своите малки приятели. Дядо Коледа е доброта, така че… пълнете чувалите с доброта, скачайте в шейните и (по)дарявайте.