четвъртък, април 18, 2024
Новини

Изхвърляме между 90 и 100 кг годна храна на година

Между 90 и 100 кг годна за консумация храна изхвърля всеки българин за една година, съобщи изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова за радио “Фокус”.

изхвърлена храна статистика

40% от унищожаваната храна е на ниво домакинство.

“От началото на годината 120 тона хранителни продукти са спасени и са достигнали до нуждаещи се хора. За цялата минала година над 22 хил. души получиха подкрепа, тъй като спасихме над 275 тона храни“, каза Миланова.

Според европейско изследване храната, която се унищожава в България за година е над 670 хил. тона. “От друга страна над 1.6 милиона българи живеят под прага на бедността”, допълва директорът на банката.

По думите ѝ е важно храните да бъдат предоставени на Българската хранителна банка, докато са още в срока им на годност. Според нея е трудно да се отговори на въпроса кои са най-нуждаещите се хора, но приоритет са децата, които живеят без родители, тези, които напускат социални институции, децата и младежите с увреждания. Помага се също на семейства, в които има самотен родител, самотни майки, хора, които са преживели насилие или трафик.

Миланова напомни, че всички производители и търговци могат да даряват хранителни продукти, които са годни за употреба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *