Традиционен начин за боядисване на яйца

Великден е един от най-обичаните и чакани празници у нас. Както много добре знаеш, боядисването на великденските яйца е неизменна част от светлия празник.

 

Вече ти показахме различни методи за декориране на яйца по весел и креативен начин, а днес, малко преди Велика събота, ще ти разкажем за най-традиционните техники при боядисването и декорирането.

Боядисване на великденски яйца

Бои

 

В зависимост от предпочитанията можеш да си закупиш бои на химическа основа, които се продават под формата на прахчета или капсули. Те варират в най-основните цветове, а именно червено, синьо, жълто, оранжево, зелено и лилаво.

 

Подготовка

 

Яйцата се измиват и се поставят да врат в подсолена вода. След като водата заври, е най-добре да се оставят в тенджерата още 10 минути, за да бъдат напълно готови.

 

Боядисване

 

Нуждаеш се от широки буркани, които да напълниш с вода и да разтвориш всеки отделен цвят. За по-наситени нюанси добави по една супена лъжичка оцет във всеки съд.

 

Яйцата се потапят в бурканите и се държат вътре от 5 до 10 минути. Времетраенето зависи от цветовете, които искате да получите.

Великденски яйца - боядисване

Трикове

 

Ако искаш яйцата ти да бъдат „облени“ в различни нюанси, можеш да капнеш олио върху голямо парче памук. След това увий боядисаното яйце в памука и изчакай няколко секунди. Отново добави яйцето в различни буркани с боя, а ефектът ще бъде красиви преливащи нюанси.

Преливащи цветове - боядисване на яйца

Лепенки

 

Ако нямаш време или желание да декорираш сам яйцата си, винаги можеш да се сдобиеш със стикери за яйца. Те са изключително любими на всички деца, особено ако лепенките са на някои от любимите им анимационни герои.

Лепенки за великденски яйца

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn