Даряването като лична психотерапия

Даряването те прави по-значим за този свят. Освен това ти помага да се чувстваш по-силен и обичан от околните. Последното не го твърдим само ние, а и две проучвания на университетите в Нюкасъл и Харвард.

 

Резултатите от изследванията показват, че безвъзмездната помощ към хора в нужда носи много психологически позитиви за дарителите. Когато даряват, те се чувстват по-стабилни и осъзнати в живота си, като освен това и самочувствието им се повишава.

 

Как е доказано това?

 

В първото проучване на Харвардския университет на доброволците са раздадени банкноти на стойност един долар, като им е казано да ги запазят за себе си или да ги дарят за благотворителност. Другото условие е да отделят възможно най-дълго време за решението си. За изненада на изследователите, на тези, решили да дарят своя долар за добра кауза, им отнело повече време, за да решат как да постъпят. В крайна сметка те се чувствали значително по-удовлетворени от решението си.

 

Във второто проучване на университета в Нюкасъл била включена игра, в която играчите трябва да решат каква сума да дарят на останалите играчи. Тези участници, които били по-щедри, се превърнали във фаворити на останалите, които ги оценявали. Смятали ги за по-отговорни и разумни.

 

Изводът е, че даряването може се превърне в твоята лична психотерапия. Ако резултатите от тези американски проучвания са ти недостатъчни, те предизвикваме да опиташ сам по време на предстоящата ни кампания и да ни споделиш как си се почувствал. Можем да се хванем на бас, че вече знаем отговора.

Подкрепи българските семейства в нужда

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn