Защо празнуваме Деня на детето?

Първи юни - ден на детето

Знаеш ли, че Денят на детето е един от най-старите международни празници? Всичко започва, когато през 1924 г. Обществото на народите (ОН) приема така наречената „Женевска декларация за правата на детето“, която най-общо казано гласи, че хората трябва да правят всичко възможно за правилното израстване на всяко дете.

 

Според исторически сведения, година по-късно в Женева се провежда първата „Световна конференция за благосъстоянието на децата“. По време на нея 54 страни подписват декларацията и решават Международният ден на детето да се чества на 1-ви юни.

 

Защо точно началото на месец юни?

 

Относно избирането на датата се носи спорна информация, но според непотвърдени източници, именно на 1-ви юни консулът на Китай в Сан Франциско организира празненство за десетки сираци по случай традиционния китайски фестивал „Лодката на дракона“. По случайност датите на конференцията и празненството съвпаднали, което довело до избора на 1-ви юни.

 

Ден на детето в България?

 

Празникът започва да се чества у нас на малко по-късен етап. За пръв път отбелязваме деня на малчуганите през 1950 г., след като Москва обявява, че първият ден на юни се приема за Международен ден за защита на децата.

Първи юни - денят на детето

Четири години по-късно ООН и ЮНЕСКО решават да променят датата на отбелязване на Световния ден на децата на 20-ти ноември, но въпреки това традицията с юлското честване се запазва и до днес в над 40 държави по света.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn