Историята зад Деня на труда

Денят на труда

В навечерието на Деня на труда и на международната работническа солидарност, решихме да те запознаем с малко любопитни факти около празничния ден.

 

Корените на празника нямат нищо общо със Съветския съюз, както много хора си мислят, а с капиталистическа Америка.

 

Честването на Деня на труда започва още през 19-ти век, когато работниците протестират за намаляване часовете на работния ден до 8-часов и за подобряване на трудовите условия.

 

В началото на месец май през 1886 г. в Чикаго профсъюзите организират неофициална национална стачка, която продължава няколко дни.

Протест - Денят на труда

Масовите протести водят до смъртта на няколко души, а няколкостотин протестиращи са ранени.

 

Останалата част от света не остава безразлична към случващото се в САЩ. От началото на 20-ти век работници, профсъюзи и членове на комунистически партии честват Деня на труда и работническата солидарност на 1-ви май, като е прието на тази дата да не се работи.

 

Празникът се чества за пръв път у нас през 1890 г. от Топографското дружество. Обявен е за официален празник през 1939 г.

 

След промените от 9-ти септември 1944 г. Денят на труда е един от най-почитаните празници в България. По традиция се чества с мащабни задължителни манифестации до 1989 г., след което продължава да е официален празник и неработен ден.

 

Пожелаваме ти да се насладиш подобаващо на този значим за историята ден и да си подариш една заслужена почивка!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn