Доброволствай в чужбина – 5 важни стъпки

Никога не е късно да откриеш кауза, в която вярваш с цялото си сърце и да й се посветиш. Доброволческите мисии в чужбина са гаранция за много опит, много контакти, досег с невероятни култури и със сигурност ще ти много. Ето няколко стъпки, които ще ти помогнат да се ориентираш по-добре.

  1. Сигурен ли си, че не можеш да си полезен в собствената си страна

Да, може би вече си бил доброволец в местна благотворителна кауза, може би си останал доволен, а може би не си. При всички положения хвърли едно око на местата, които са ти известни, може пък Holiday Heroes да са в кампания, кой знае.

  1. Погледни в себе си

Преди да отвориш Google реши с какво точно ти се занимава. Искаш и можеш да преподаваш език, добър си в строителството, имаш медицинско образование, занимаваш се с изкуство… Щом си изясниш с какво ти се занимава ще стесниш неимоверно търсенето.

volunteering-in-south-africa.1200

  1. Интернет е най-добрият ти приятел

Уеб сайтове на големи благотворителни организации, портали за пътешественици, блогове на известни хора или пък на твои приятели и познати… Не пренебрегвай нито един източник, но и проучвай хората, които организират конкретната мисия. Понякога един пост във Facebook или Twitter може да ти спести часове ровене в нета, особено ако приятелите ти също са в „тази игра“.

  1. Помисли за ползата

Каузата може да изглежда важна и благородна, но ще бъде ли времето достатъчно, за да допринесеш истински? Да, след теб може да дойдат и други хора, които да продължат мисията ти, а ти да се отправиш към нова цел, но все пак прецени съотношението време – резултат.

  1. А какво остава за теб?

Преди да се качиш в самолета трябва да си наясно на какво ще те научат тези 2 месеца в Малайзия. Трябва да прецениш струвало ли си е да напуснеш работа, да изхарчиш спестяванията си, да се разделиш със семейството си.

Хмм… най-вероятно си е струвало, това е една от константите на доброто – винаги има смисъл да му се посветиш.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn