Дауншифтинг или как да бъдеш щастлив с малко средства

Дауншифтинг България

Кое е по-важно за теб: да бъдеш или да имаш?

 

Именно до този въпрос можеш да стигнеш, ако се замислиш над смисъла на понятието „дауншифтинг“ и идеите, които проповядва този начин на живот.

 

В буквален превод можем да кажем, че дауншифтинг (от англ. downshifting) означава да намалиш темпото. Самият термин се появява за пръв път през 1991 г. в статия със заглавие „Живот на понижена предавка или успехът през 90-те” на страниците на „Вашингтон Пост”.

 

Основната философия на това движение е пълна противоположност на забързания и динамичен свят, в който живеем. Тук не са важни успехът, професионалната реализация и пълната банкова сметка, а напротив – опростеният и осмислен начин на живот, свободното време и завръщането към природата.

 

Днес дауншифтингът се е превърнал в световно движение, особено разпространено сред хората, които живеят в космополитните градове, но решават да избягат от градската джунгла. Това са хора, които отказват да зависят от заплатата си. Те сами да отглеждат храната си и живеят задоволително дори и с по-малко средства. Прекарват времето си, отдавайки се на доброволчески каузи и помагайки на различни инициативи.

Дауншифтинг - бъди щастлив с малко пари

Дори в малките български градове и села можеш да срещнеш такива личности стига да се огледаш за тях. Англичанката в село Ветренци, французинът, който живее с българка в Априлци и още куп щастливи хора с чуждестранни имена, отдали се на спокойния начин на живот.

 

А ти би се отказал от преследването на кариера с цел спокоен и опростен начин на живот?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn