Франция принуди магазините да даряват изостанала храна

Супермаркетите във Франция ще бъдат принудени да ограничат пилеенето на изостанала храна като я предават в края на работния ден за благотворителни цели, за храна за животни или за компостиране.

Целта на правителството е за 10 години да съкрати наполовина загубата на годна за ядене храна и една от мерките е да се забрани на търговците да я изхвърлят. Решението бе гласувано в четвъртък единодушно от депутатите в парламента.

l1020990

„Скандално е да виждаме как в контейнерите на супермаркетите изхвърлят годна храна и след това я заливат с белина„, коментира депутатът социалист Гийом Жаро, който е сред вносителите на закона, разказва „Гардиън“.

С новия текст всички големи търговски обекти се задължават да подпишат договори с благотворителни организации за начина на предаване на изостаналата храна.

Статистиката сочи, че всеки един французите изхвърля годишно между 20 и 30 килограма храна, която може да се консумира. Общата стойност на такива храни, попаднали на сметищата, е оценявана в широките рамки между 12 и 20 милиарда евро.

Източник: www.dnevnik.bg

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn