Франция задължава големите търговски вериги да даряват непродадената храна за благотворителност

Целта на законодателството, което предвижда забрана за супермаркетите умишлено да правят храната негодна за консумация и да я изхвърлят, цели овладяване на широкоразпространените практики за разхищение на фона на сериозния проблем с недостига на храна

1be0e8c8-e8c2-455e-a289-2d13523c4a89-620x372

На френските супермаркети ще бъде наложена забрана да изхвърлят или унищожават храната, която не са успели да пласират, като вместо това ще бъдат задължени да  я даряват на благотворителни организации или за хранителни нужди в животновъдството.  Това предвижда закон, приет с цел предотвратяване на изхвърлянето на храни.

Парламентът на страната единодушно гласува приемането на този закон, в контекста на битката на Франция с това придобило застрашителни размери явление, което ярко илюстрира пропастта между гигантските фирми от хранителната индустрия и хората, които трудно успяват да си осигурят насъщния.

След постигане на рядко срещан надпартиен консенсус между депутатите, Ив Йего – дясноцентристки парламентарен представител, заяви пред Парламента: “Тази стъпка е абсолютно наложителна – благотворителните организации отчаяно се нуждаят от храна. Най-положителният аспект на този закон е обстоятелството, че ни доближава до хората, които страдат.”

На супермаркетите ще бъде наложена забрана умишлено да правят негодна за консумация непродадената храна. Магазините с площ 400 квадратни метра или повече са задължени да сключат договори с благотворителни организации в срок до месец юли на следващата година. В противен случай ги грози опасност от глоби в размер до €75 000 (£53 000) или две години лишаване от свобода.

“Шокиращо е, когато виждаме как в контейнерите с отпадъци на супермаркетите, в които има годна за консумация храна, се налива белина”, заяви депутатът от Социалистическата партия Гийом Гарò –бивш министър на хранителната индустрия, предложил законопроекта.

В последните години френските медии насочиха вниманието на обществеността към факта, че бедни семейства, студенти, безработни и бездомни тайно ровят в кофите с боклук на супермаркетите нощем, за да се нахранят. Те оцеляват благодарение на все още неразвалени храни, изхвърлени малко преди да изтече срокът им на годност.

Някои супермаркети обаче заливат изхвърлената храна с белина, за да избегнат риска от хранително натравяне при евентуална консумация. Други супермаркети я съхраняват в заключени складове, преди да бъде събрана с камиони за отпадъци, за да предотвратяват подобни „набези“ .

Практиката да се тършува в кофите крие определени рискове – понякога хората, които се ровят в гнилите плодове и боклука, за да открият кофичка кисело мляко, опаковано сирене или полуготова пица привличат вниманието на полицията и стават обект на наказателно преследване за кражба. През 2011 г. 59-годишен баща на шест деца, нает на работа срещу минимално заплащане в супермаркет от веригата „Моноприкс“ в Марсилия, едва не губи работата си, след като негов колега повикал охраната, тъй като го видял да взема шест пъпеша и две марули от кофата за боклук.

Социални активисти, ревностни привърженици на политиката за рециклиране и  представители на движения за гражданско неподчинение от години се опитват да привлекат вниманието върху проблема с отпадъците във Франция. Членовете на активисткото движение “Gars’pilleurs“, основано в Лион, събират храната от кофите за боклук на супермаркетите през нощта, въоръжени с градинарски ръкавици, и я раздават по улиците на сутринта, за да повишат информираността на обществото относно отпадъците, бедността и разпределението на  хранителния ресурс.

По-рано през годината това движение, заедно с още четири активистки  организации, излезе с официално изявление, в което предупреждава, че  задължението гигантските вериги супермаркети да предават непродадената храна на благотворителни организации би могло да създаде „погрешна и опасна представа, че е открито чудодейно решение“ на въпроса с хранителните отпадъци. Според тях това може да доведе до илюзията, че супермаркетите са направили всичко, което зависи от тях, въпреки че по-големият проблем, свързан със свръхпроизводството, генерирано от  хранителната индустрия  и разхищенията от страна на веригите за разпространение, е останал неразрешен.

Новият закон предвижда и въвеждане на образователна програма за хранителните отпадъци в училищата и фирмите. Това е последица от наложената през февруари мярка за премахване на изискването за отбелязване на срока на годност на необработените храни.

Посочените мерки са част от една по-мащабна кампания за намаляване наполовина на количеството хранителни отпадъци във Франция до 2025 г. По официални данни всеки французин изхвърля следно 20-30 кг храна годишно, 7 кг  от които неразопаковани.  В национален мащаб това се равнява на общо 20 милиарда евро.

67% от всички  7,1 милиона тона хранителни отпадъци годишно във Франция се изхвърлят от потребителите, 15% – от ресторантите и 11% – от магазините. В света ежегодно се изхвърлят 1, 3 милиарда тона храни.

Федерацията на търговците и дистрибуторите, която представлява големите супермаркети, разкритикува предложения план. “Целта и адресатите на закона са неправилни, предвид обстоятелството, че големите търговски вериги генерират едва 5% от хранителните отпадъци, а им се налагат тези нови задължения”, заяви председателят на организацията Жак Крейсел. “И без това в момента те са  основните дарители на храна, тъй като повече от 4 500 супермаркети са сключили договори с организации за социално подпомагане.”

Освен това разпоредбите на закона не бива да водят до излишно увеличаване на тежестта за благотворителните организации, поради което непродадената храна трябва да им се предоставя в готов за употреба вид, съгласно предвиденото в един парламентарен доклад. На тях не трябва да им се налага да отсяват боклука, за да отделят изгнилите плодове или храната с изтекъл срок на годност. Според представителите на супермаркетите, за да могат да приемат дарените храни, благотворителните организации трябва да разполагат и със съответното хладилно оборудване и транспортни средства.

Законодателството във Франция си поставя по-високи цели от заложените в Обединеното кралство, където държавата е сключила  доброволно споразумение със сектора за продажба на хранителни стоки и стоки на дребно  с оглед ограничаване на хранителните отпадъци и отпадъците от опаковки в рамките на дистрибуторските вериги, но не определя задължителни количествени показатели за това намаление.

Според доклад, изготвен по-рано тази година, през 2012 г. домакинствата в Обединеното кралство са изхвърлили 7 милиона тона  храна – количество, достатъчно да запълни капацитета на стадион „Уембли“  девет пъти. Предотвратимото количество изхвърляна от домакинствата храна в Обединеното кралство се  равнява на 17 милиона тона емисии въглероден диоксид годишно.

Източник: www.theguardian.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn