Как един щат осигури домове на всички бездомници

Броят на регистрираните бездомни хора у нас преминава хиляда, но колко реално са българите, които живеят на улицата, е въпрос с неизвестен отговор.

 

Само един е кризисният център в столицата, който дава подслон на нуждаещите се през зимата, но капацитетът му се ограничава до 70 места. За съжаление, предоставените от държавата центрове в помощ на бездомните хора у нас са недостатъчни, за да спасят всички страдащи по улиците.

Бездомни хора

На място като Щатите, където все повече хора са принудени да живеят на улицата поради финансови затруднения, властите се борят с този проблем по няколко начина.

 

Нека вземем за пример щата Юта. През последните 5 години броят на бездомниците е намалял с 69%, като се очаква до края на 2015 абсолютно всички граждани да имат подслон. Това се случва като на бездомните се предоставят постоянни жилища, а единственото условие, което трябва да спазват, е да се грижат добре за имотите.

 

Положителният резултат е повече от очевиден. Когато нуждаещите се хора получат втори шанс, те се мотивират отново да вземат живота си в ръце – намират си работа и започват да се издържат самостоятелно.

Бездомни хора

Миналата година в Тампа, Флорида бе предприета друга мярка за намаляване броя живущи на улицата. На полицията бе дадено правото да арестува всеки, който живее на публични места, като основната идея зад това решение бе затворите да се превърнат в домове за бездомниците.

 

Много граждани и религиозни групи се възпротивиха на това крайно решение и го обявиха за изключително жестоко, но в Тампа то все още продължава да е в сила, а бездомниците – прибрани „на топло“.

 

Макар да се намираме доста далеч от американската реалност, проблемът с големия брой бедстващи хора се среща и у нас. Знаем, че намирането на подслон за всички тях в момента звучи повече като утопична идея, отколкото като изпълнима такава.

 

Точно затова те предизвикваме следващия път, когато се сблъскаш с бездомник, да му помогнеш. Преоткрий героя в себе си и дари обяд или дреха на нуждаещ се човек. Този малък геройски жест ще стопли сърцето на страдащ българин.

Купи обяд на бездомник

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn