Как се гради доброволческа култура

Десетки пъти сме говорили за начините, по които човек може да помага, за каузите, в които може да се включи навсякъде по света, обсъждали сме дори дали е необходимо някой да ни организира и нарича доброволци, за да подаваме в ръка на хората в нужда.

Все пак културата на взаимопомощ е нещо, за което със сигурност трябва да се борим, особено в държава като България, в която след годините на комунизъм социалното и колективното са се превърнали едва ли не в мръсни думи.

volunteer

Независимо дали си част от неправителствена организация или искаш да запалиш свои приятели по доброволството може би ще ти се иска да имаш следните неща предвид.

  1. Мотивът трябва да бъде хората, които имат нужда от помощ и тяхното по-добро бъдеще и живот. Не като опит да се угоди на дадена организация, компания или група хора.
  2. Доброволческите каузи трябва да дават умения, да те учат, а не да те превърнат в човек за всичко, който да носи кафе в нечий офис.
  3. Празните приказки нямат място в доброволчеството. Да, много е хубаво някой да ти обясни колко е важно да помагаш безвъзмездно на дадена кауза, но още по-хубаво е да видиш, че по нея се работи истински.
  4. Целта и резултатите трябва да са ясни. Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш приноса си.
  5. Изискванията за доброволци трябва да са също толкова високи колкото тези за платени кадри. Всяка кауза има нужда от способни хора, а не просто бройка.
  6. Творческата атмосфера също е огромен стимул, затова колкото и сериозна да е каузата, хората трябва да се радват и забавляват докато си помагат, не да ронят сълзи или да се паникьосват.

По Джеф Броди за: http://www.jeffbrodie.com/7-secrets-to-a-compelling-volunteer-culture/

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn