Как се „отглежда“ доброто?

Дали се раждаме добри или лоши е въпрос, който учените и философите все още не могат да решат. Загадка остава и кое надделява у човека — вродената същност или това, в което светът ни превръща.
Едно е сигурно, всеки от нас се ражда с поне зрънце доброта в себе си. По-големият и по-важен въпрос е как да го „отгледаме“, за да може не само да порасне, но и да се умножи.

Семейната почва

Милосърдието започва от дома. Бихме добавили, че колкото по-рано започнем да го възпитаваме у малките, толкова по-добре. Най-големият учебник безспорно е личният пример. Децата успешно и с гордост имитират родителите си. Те попиват не само жестовете и поведението им, но и отношението им към близките, приятелите и непознатите.
През последните години ние от Holiday Heroes организираме ред инициативи, в които родители и деца участват заедно. Участието на мъниците в подобни благотворителни инициативи не само им дава шанс да прекарват време с родителите и връстниците си, но и ги превръщат в пораснали и по-добри хора. Виждали сме радостта в очите на малките герои, които заедно събират играчки, рисуват картички и картини с мисия.

Ефектът „предай нататък“

Най-доброто качеството на доброто е, че ражда добро. Най-трудната и отговорна задача пред нас като общество е да повярваме, че всеки акт на милосърдие не е само капка в морето, а огромна стъпка към един по-добър свят. Грижата за децата, за околните и за света е единственият начин, по който можем да си осигурим бъдеще. Правете добро и предавайте нататък. В тази връзка преди броени дни се срещнахме с двете енергични дами, които стоят зад сайта “Майко Мила” и чиято мисия е да дават сили на младите майки, но не само със съвети, а и със завидна доза хумор. За тях благотворителността също е важна мисия. Вижте какво казаха пред нашата камера.

Час по доброта

Нека не забравяме и училището. В САЩ и Европа отдавна съществуват „часове по доброта“. По официални данни Обединеното кралство държи първото място в обучението по филантропия. За щастие и България вече може да се похвали с подобни инициативи. Добър пример е образователната програма „Научи се да даряваш“ на Българския дарителски форум. Всяка стъпка в подобна насока не само ще направи малките човечета по-осъзнати и емпатични, но ще даде шанс и на други каузи, които помагат на хората в нужда.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn