Как светът прави добро – независими европейски каузи

Много хора свързват благотворителността и филантропските каузи с богатите хора в САЩ и на други места по света. Истината е, че корените на благотворителността всъщност са в Европа. Вярно е и чe не е необходимо да си неизмеримо богат, за да правиш добро. Кампании като тези на Holiday Heroes го доказват. Единственото, което има значение, е да откриеш своята мисия и да я подкрепяш.

Парите не са всичко

Авторът Джон Хайдън (John Haydon) призовава хората, които искат да правят добро, не просто да насърчават другите да даряват. По-важно е да ги интегрират в своята мисия. Да ги приканят да бъдат част от нещо и да го градят заедно. Важното е човек да се идентифицира с някаква кауза и истински да я приеме. Не просто да посегне към портфейла си.

В Европа действат десетки неправителствени организации. През последните години някои от най-значимите им мисии са борбата с домашното насилие, кризата с политическите мигранти, бездомните хора, изоставените деца и застрашените от изчезване животински видове.

Храна, не война!

Начините, по които хората се борят за каузите, в които вярват, са безкрайни. Страхотен пример е международната организация „ХРАНА, НЕ ВОЙНА“ (Food Not Bombs), която функционира дори в по-бедни държави като България. Нейният начин на работа е изцяло свободен от институционална зависимост. Благотворителността и действието са в ръцете на доброволците. Те събират и осигуряват продукти. Готвят във всеки един сезон, често на открито и на места, където има голям брой хора в неравностойно положение. България все още прохожда в подобни инициативи, докато страни като Унгария имат утвърдени традиции в такива акции.

Музика за благотворителност

Дадена организация може да подкрепя различни каузи с всяка своя кампания. Британският музикален лейбъл Oaken Palace Records вече имат зад гърба си 13 издания на плоча, компакт диск или аудио касета. Всяко от изданията е посветено на определен изчезващ животински вид. До момента те са подкрепили опазването на сибирския тигър, новозеландския делфин, какапо, ястребовия орел и много други.

Добро за десерт

За десерт сме оставили още една българска кауза, на ентусиастите Power Pops. Техните замразени десерти на клечка са направени изцяло от плодове и с всеки един, който изядете, подкрепяте различни каузи, в които те вярват. Виждали сме ги в помощ на Фонда за артистични проекти на жени и „София прайд“. Power Pops подкрепят мисиите, в които вярват, толкова сладко – сигурни сме, че и ти ще се запознаеш с тях съвсем скоро!

Не губи време, избери своята кауза – светът ще те подкрепи!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn