Кои световни звезди даряват най-много?

 

Не е тайна, че звездите обичат да се включват в благотворителни инициативи. Първо, защото могат да си го позволят и второ, защото този акт на доброта говори добре за репутацията им.

 

Освен с щедри дарения, много от световните знаменитости използват славата си, за да допринесат за успеха на определена кауза. А присъствието им със сигурност е от значение. Проучванията са доказали, че хората даряват с 1.4% повече, когато кампания бива подкрепена от известни имена. Но кои са най-социално ангажираните световни таланти?

 

Отговорът ни дава международното списание „The Daily Beast“ със своя списък на най-щедри звездните герои за 2013-та година.

 

Сър Пол Маккартни се нарежда на 10-та позиция, заради непрестанните си участия в благотворителни инициативи и стотиците хиляди долари, които е дарил на редица кампании от 1979-та година насам. Легендарният музикант се е включил активно в цели 35 инициативи по цял свят.

 

Преди него в класацията попада Джордж Клуни, който се е ангажирал с 32 значими каузи, а на 8-ма позиция застава актрисата с добро сърце Сюзан Сарандън. Тя е главен посланик на UNICEFF, но освен това активно се включва в политически обвързани кампании, както и такива в помощ на деца.

 

През изминалите години Брад Пит се е ангажирал с над 30 кампании, като най-често подкрепя инициативи за подобряване на околната среда или такива, създадени за страдащи хора. Актьорът е основател на фондация „Make it Right”, която се концентрира в създаването на 150 екологични и устойчиви на бури жилища две години след урагана Катрина в Ню Орлиънс.

 

Актьорът Майкъл Джей Фокс попада на 6-то място в звездната класация по щедрост, като от 14 години насам той се занимава активно с фондацията си за проучвания над болестта на Паркинсон. Неговата организация инвестира най-много от всички неправителствени такива, свързани с болестта. Самият Фокс е диагностициран с Паркинсон, още когато е на 30 години.

 

В подобна класация няма как да бъде пропусната прочутата телевизионна звезда Елън Дедженеръс. Тя е известна с манията си да прави щедри дарения за всевъзможни каузи. Когато Пол Уокър загина, Елън дари 10 000 долара на любимата му кампания.

 

 

Четвърто място за легендарната Опра Уинфри. Изненадани сме, че водещата не е на 1-во място, тъй като е всеизвестна с огромното си сърце и непрестанната си подкрепа към благотворителни каузи. Благодарение на нея стотици дечица са получили колежански стипендии в Америка. Тя е подпомогнала изграждането на училища в цели 13 държави, подкрепя активно фондацията на Клинтън за борба със СПИН и ХИВ, както и редица други каузи.

 

Легендарният Боно е перфектен пример за смисъла на филантропията. Фронтменът на U2 се е присъединил към 35 благотворителни организации с всевъзможни цели – от кампании, които се борят с бедността и глада до такива, които се ангажират с проблемите на здравеопазването в Африка. Самият той създаде организация на име DATA през 2002 година, която се ангажира със справянето с крайната бедност в неразвитите страни.

 

На второ място по звездни дарения и подкрепа се нарежда Анджелина Джоли. Красивата актриса е известна с широката си хуманитарна дейност. Тя е обикаляла стотици лагери за бежанци като пратеник на добра воля на Върховния комисариат за бежанците на ООН, като неведнъж е споделяла, че тези хора са „нейните герои“.

 

Сър Елтън Джон застава на 1-вата позиция в благотворителната класация. Той е силно привлечен от каузите за борба с ХИВ и СПИН, като още през 1992 година основава своя неправителствена организация в помощ на инфектираните.

 

Елтън Джон
Елтън Джон

Вижте още кои са най-щедрите милиардери за изминалата година.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn