Лица на благотворителността

Благородните каузи, на които неправителствени организации, компании или обикновени хора се посвещават мога да бъдат разделени по няколко критерия. От основно значение е по-глобалното разбиране за проблема, който дадена благотворителна кауза си е поставила за цел да преодолява. Така инициативите могат да бъдат природозащитни, социални, обществени, културни, образователни, здравни, международни или свързани с опазването на околната среда.
 
Към всяка от тези мащабни групи може да се подходи различно, като често различните форми са логични стъпки към справянето с проблема.
 
1. Запознаване на света с каузата
Да, гумените гривни, значки или ленти имат за цел да накарат хората да те попитат „Какво означава това“. За много хора това не носи добавена стойност, а напротив – коства средства. Това оправдание е сравнително невалидно, особено при положение, че можеш да използваш интернет, за да разкажеш за дадена кауза. В крайна сметка половината от решението на даден проблем е да си наясно, че той съществува.
 
donation-jar_1959003b (1)
 
2. Набиране на средства онлайн
Не е нужно да си част от фондация, за да работиш за дадена кауза. Не е нужно сам да се бориш и за всички нужни финансови средства. Сайтове като Kickstarter, IndieGoGo, GoFundMe дават възможност на всеки да представи своя идея, да я бюджетира и да покани целия свят да бъде съпричастен. Успешните примери са много, каузите са разнородни – от напълно безсмислени (проект за гигантска картофена салата) до изключително важни (научни изследвания и помощ на хора с терминални заболявания).
 
3. Даряване на предмети
Невинаги благотворителността означава да събираш средства, да пращаш смс-и или да превеждаш по банкови сметки. Много училища биха се зарадвали, ако издателство им подари учебници или помагала. За политическите бежанци дрехите са повече от необходимост, а хиляди деца от семейства в нужда никога не са имали коледни подаръци – нещо, което вече показахме, че лесно можем да поправим. Важно е тези кампании да не биват възприемани като начин да изчистиш дома си, а да дариш неща, които биха зарадвали някого.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn