Какво не знаеш за любовта

 
Любовта е нетактична. Може да те връхлети съвсем неочаквано и да преобърне целия ти живот. Въпреки това, вярваме че е най-прекрасното чувство на този свят. Точно за това ще продължаваме да те вдъхновяваме да споделяш своята любов в действие, а тук ще ти разкажем интересни факти за това магическо чувство, за които най-вероятно дори не си се замислял.

 

Не само хората са моногамни

Лебеди

Моногамните връзки съществуват и в царството на животните. Вълци, лебеди, гибони и дори термити са само част от животните, които остават верни на своя партньор през целия си живот.

 

Можем да се влюбим за 4 минути

Любов за 4 минути

Само 4 минути са нужни на хората, за да решат дали харесват някого или не. Редица проучвания са доказали също, че се влияем повече от езика на тялото и тона на гласа, отколкото от думите, които изрича противоположният пол.

 

Сърцата на влюбените могат да бият с еднакъв пулс

Очи и любов

Когато двама влюбени се взират в очите си, техният сърдечен пулс се синхронизира. Нужни са точно 3 минути размяна на страстни погледи, за да се случи това.

 

Влюбването е преживяване, сходно на приемането на кокаин

Влюбване

Доказано е, че когато човек е влюбен се отделят индуциращи еуфория химикали, които влияят на цели 12 части от мозъка едновременно. Любовта предизвиква чувства на силни емоции, сходни на тези при употребата на кокаин. Ето защо и любовта може да бъде пристрастяваща!

 

Прегръдките са полезни за здравето

Прегръдка и любов

Прегръдките са натурално болкоуспокояващо средство. При гушкане, мозъкът отделя окситоцин или така наречения „хормон на любовта“, който от своя страна може да облекчи силно главоболие.

 

Наблюдаването на снимка на любимия също притъпява болката

Любовна снимка

Силата на любовта е толкова огромна, че може да излекува дори физическата болка. Доказано е, че ако гледате снимка на човек, когото обичате, ще притъпите неприятните болки, които усещате.

 

Външният вид влияе на продължителността на връзката

Двойка - външен вид

Много психолози вярват, че дълготрайните връзки се случват между хора, които са равни по привлекателност в обществото. С други думи, ако единият от двамата е видимо по-атрактивен от другия, шансовете тази връзка да продължи дълго са минимални.

 

Противоположностите наистина се привличат

Животни и любов

Проучване на американски психолози е открило, че двойки, които си приличат прекалено много по характер, нямат здравословни любовни отношения. Според учените, партньорите трябва да се различават, за да си бъдат интересни.

 

Разбитото сърце е не просто метафора

Разбито сърце

Тежка раздяла, развод или загуба на партньора могат да доведат до истинска физическа болка в областта на сърцето. Това състояние се нарича „синдром на разбитото сърце“ и по-засегнати често са жените.

 

Романтиката има своя край

Романтика и любов

Установено е, че след първата година от връзката си, хората често спират да изпитат любовна еуфория, а „пеперудките“ в корема им отлитат. След това се пораждат чувствата на чиста обич и уважение, които могат да продължат завинаги. Този преход е свързан с повишените нива на протеина „невротрофин“ при двойките в начало на връзка.

 

Ако тези любовни факти са те изненадали, съвсем скоро ще ти подарим още една доза от изненади, които ще те удивят. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn