10 любовни факта, които сигурно не знаеш

 

 

Като верни проповедници на любовта, решихме отново да говорим за това магическо чувство, което се поражда между двама души. Ще ти разкажем за още десет любопитни твърдения, за които едва ли някога си се замислял. Учените от друга страна са, като дори са успели да ги докажат с проучвания.

 

Любовта поражда стрес

Любовни факти

Проучвания са доказали, че съществува огромна прилика между влюбените и тези, които страдат от обсесивно-компулсивно разстройство. Причината е повишените нива на хормона „кортизол“, който предизвиква чувство на стрес и тревога. Това дава обяснение на въпроса защо понякога влюбените предприемат неприсъщи за характера си действия.

 

Мисълта за любов влияе на креативността и концентрацията

Креативност и любов

Креативността и абстрактното мислене могат да бъдат провокирани от мислите за любов. Ако се сещаме често за секс пък е възможно да сме по-интуитивни и да забелязваме малките детайли, а плановете за бъдещето да ни отегчават, твърдят психолози.

 

Съществува формула на любовта

Формула на любовта

Психолози смятат, че любовта между хората се крепи на три основни фактора: привързаността, всеотдайността и интимността, която партньорите изпитват един към друг.

 

Лицето е по-важно от тялото

Женско лице

Според психолози, когато търсим мимолетно преживяване сме привлечени по-силно от тялото на партньора ни. Ако става въпрос за дълготрайна връзка обаче, лицето е по-важно от телосложението на половинката.

 

Ръка за ръка срещу стреса

Ръка за ръка - любов

Можем да се освободим от негативните емоции просто като хванем партньора за ръка. Това чувство за разбирателство действа успокояващо, точно както гушкането или взирането в снимка на любимия.

 

Когато си благодарен, си по-щастлив

Признателност и любов

Интересно проучване доказва, че ако често изразяваме благодарността си към хората, които обичаме, ще се чувстваме по-щастливи и значими.

 

Пеперудите в корема са истински

Пеперуди в стомаха

Трепетното чувство, че цяло ято пеперуди лети из корема ни всъщност си има биологично обяснение. Адреналин! Точно това изпитваме, когато любовта е наоколо.

 

Очите издават влечението към някого

Поглед и любов

Очните ни зеници се разширяват, когато гледаме към нещо с повишено внимание. Това е така, особено когато се взираме в обект на желание или човек, в когото сме влюбени.

 

Любовта започва от погледа

Любов и погледи

Когато двама души се взират в очите си, тялото произвежда вещество, наречено „фенилетиламин“. Този химикал е известен още като „любовния наркотик“ и е виновен за цялото вълнение, което изпитваме към определен човек. Казват, че очите са огледалото на душата, така че този факт изобщо не ни учудва.

 

В крайна сметка само любовта е от значение

Любовта има значение

Впечатляващо 75-годишно проучване доказва, че щастието и задоволството в живота на хората се пораждат предимно от усещането, че сме влюбени или в моментите, когато търсим това съкровено чувство.

 

Изводът може да бъде само един – обичай, за да бъдеш щастлив!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn