Над 3.4 млн. българи живеят на ръба на мизерията

 

В половината от домакинствата доходът на човек е под минималната заплата

Автор: Славена Димитрова

3.4 млн. българи, или близо 50% от населението у нас, живеят около или под линията на бедност, сочат данните на Евростат, цитирани от социалното министерство вчера. Линията на бедност у нас към края на 2014 г. е 286 лв. на човек месечно. Според Евростат под нея са около 13% от хората у нас. Останалите са заплашени от бедност – за такива се смятат хората, които преживяват с не повече от 60% от средния доход за страната.

Според последните налични данни на Европейската статистическа служба страната ни неизменно е на първо място в ЕС по този показател – около 48-49% от хората у нас са заплашени да изпаднат в нищета. За сравнение – следващата държава в ЕС с най-висок процент е Румъния, където малко над 40% от населението е в тази ситуация. Над половината от децата у нас – 51.5%, живеят в риск от бедност, а при пенсионерите процентът е още по-висок – близо 58. Логично при тези две групи България също заема първите места.

Отделно над 192 хил. българи между 15 г. и 64 г. са обезкуражени – не работят, но и не търсят работа, защото не вярват, че ще намерят. Въпреки че нивото на безработицата намалява през последните месеци, тя все още остава висока – около 11%. В същото време има и близо 210 хил. души, които не работят, защото здравословното им състояние не го позволява.

640x480_1364300347

Наскоро Институтът за пазарна икономика изнесе данни, че всеки десети у нас е живял в дълбока бедност през 2013 г. През периода 2008-2009 г. в тотална нищета са били около 8.5%.

На базата на данните от националната статистика от КНСБ изчисляват, че над половината от домакинствата у нас (53%, или около 3.8 млн. души) преживяват с общ доход на човек до 360 лв., колкото е размерът на минималната заплата. За сравнение – за нормалната издръжка за живот на човек са необходими 563 лв. Между минималната заплата и необходимото за нормална издръжка вземат още около 26% от домакинствата. Това означава, че под издръжката на живот на човек са около 79% от семействата. Хората у нас, които живеят нормално, тоест вземат над издръжката за живот, са около 20%, или около 1 млн. и 470 хил. Те са се увеличили с около 50 хил. за една година. От КНСБ посочиха и че се увеличават регионите, които получават по-ниски от средните за страната възнаграждения, което пък задълбочава още повече пропастта между бедните и богатите региони. Например през 2014 г. в осем области средната заплата е била около 75% от средната за страната. През 2008 г. в тази ситуация са били шест области.

ЛЪЧ

Според социалното ведомство възможност за преодоляване на тежката ситуация са средствата от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. 60% от парите по нея до 2020 г., които са над 2.1 млрд. лв., са насочени към заетост и преодоляване на социалното изключване. Според председателя на икономическия и социален съвет Лалко Дулевски у нас има между 600 и 700 предприятия, които се определят като социални. Социалните фирми основно предоставят заетост на уязвими групи от обществото – хора с увреждания и други. За сравнение – в Европа има около 2 млн. подобни фирми, в които са заети 14 млн. европейци и въпреки кризата те се увеличават.

Източник: www.segabg.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn