Най-щедрите милиардери за изминалата година

Бил и Мелинда Гейтс

 

Най-богатият човек в света – Бил Гейтс, е известен с топлото си сърце и желанието да помага на нуждаещите се.

Съоснователят на компанията Microsoft отново получи световно признание за своята щедрост – този път като оглави класацията на списание Forbes за най-щедри американски милиардери на 2013 година.

 

През изминалата година Бил и съпругата му Мелинда са отделили 2.65 млрд. долара за различни благотворителни инициативи като са подпомогнали каузи, обвързани с тежки заболявания или реформи в образованието.

 

Богатото семейство е дарило 50 млн. долара за Международната инициатива за ваксина срещу СПИН.

 

Припомняме, че те имат своя фондация Bill and Melinda Gates Foundation, като в нея са вложили около 30.2 млрд. долара. Тази сума представлява 37% от цялото им богатство, което според Forbes се равнява на 81.2 млрд. долара.

 
Уорън Бъфет
На втора позиция в класацията се нарежда инвеститорът Уорън Бъфет. Само за 2013 г. милиардерът е отделил 2,63 млрд. долара – основно в помощ на благотворителните инициативи на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

 

Ленърд Лаудер

 

Наследникът на американската козметична корпорация Estée Lauder – Ленърд Лаудер, е класиран трети. Неговите най-чести дарения са под формата на произведения на изкуството.

 

За 2013 г. Лаудер е дарил на нюйоркския музей „Метрополитън“ редки картини и скулптури с обща стойност 1.1 млрд. долара. Сред тях има 33 уникални творби на артисти като Пабло Пикасо, Жорж Брак, Хуан Грис и Фернан Леже.

 

Марк Зукърбърг

 

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг заема четвърто място в класацията на щедрите милиардери. Американецът е направил щедрото дарение от 991 млн. долара на Silicon Valley Community Foundation, а средствата са били отделени за образование и здравеопазване.

 

Джордж Сорос
На пето място виждаме финансиста Джордж Сорос, който е дарил близо 45% от своето богатство или 734 млн. долара в защита на човешките права.

Цялата класация за най-щедри американски милиардери на списание Forbes можеш да разгледаш тук

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn