Кои са най-щедрите филантропи от технологичния свят

 

Наскоро ти разказахме за изключително щедрия акт на китайския милиардер Ю Пенгниян, който дари цялото си богатство за благотворителност. Днес ще те запознаем с десетте най-щедри филантропи от технологичния свят и ще ти разкажем за какви каузи са решили да дарят своите милиони.

 

Класацията е изготвена от благотворителната фондация Inside Philanthropy на база размера на даренията, сравнени с общото състояние на гурутата на технологичния свят. По този начин се набляга на относителната щедрост на богаташите, а не на размера на дарените суми.

 

10. Марк Зукърбърг

Най-голямото единично дарение за 2013 година е направено именно от г-н Зукърбърг и съпругата му. Двойката дарява 18 млн. Facebook акции на стойност 992 млн. долара за фондацията Silicon Valley Community и организацията Breakthrough Prize in Life Science.

Марк Зукърбърг Facebook

9. Пиер Омидяр

Само за 2013 година основателят на E-bay Пиер Омидяр и неговата съпруга Пам са направили дарения на стойност 225 млн. долара, а сумата, която са отделили за благотворителност през целия си живот се равнява на близо 1 млрд. долара!

 

8. Дейвид Бонет

Един от хората, променили завинаги Интернет, е именно г-н Бонет. Той печели 300 млн. долара, когато продава компанията си GeoCities на Yahoo! през 1998 г. От този момент нататък фондацията му е дарила близо 53,5 млн. долара за благотворителност, като най-често даренията са насочени към проекти в подкрепа на хомосексуалната общност.

 

7. Ъруин Джейкъбс

Създателят на Qualcomm и неговата съпруга доброволно са се сбогували с близо 500 млн. долара от състоянието си, което възлиза на 1,8 млрд. долара. Техните дарения са насочени основно към развитието на връзката между корпоративния и академичния свят.

 

6. Джефри Скол

Той е първият президент и вторият най-голям акционер в eBay. Спокойно можем да кажем, че е спасил живота на хиляди хора в Индия, Гамбия и Хайти, дарявайки огромни суми за здравеопазване и осигуряване на подслон и чиста питейна вода на нуждаещите се. „Искам да излекувам света“, неведнъж казва той.

Джефри Скол eBay

5. Тим Гил

Фондацията на Гил дарява над 240 млн. долара основно за каузи в подкрепа на хомосексуалните общности.

 

4. Ед Скот

Американският бизнесмен и филантроп е определен за един от най-големите дарители в Силициевата долина. Той дарява милионите си за инициативи, свързани с борбата с глобалната бедност, глада и болестите.

 

3. Бил Гейтс

Основателят на Microsoft и съпругата му Мелинда имат  собствена благотворителна фондация (Bill and Melinda Gates Foundation), която се бори с детския паралич и се стреми да предоставя качествени контрацептиви на семейства в крайна бедност. Те често подкрепят и други инициативи, свързани със здравеопазване, образование и селско стопанство.

Бил и Мелинда Гейтс

2. Гордън Муур

Съоснователят на Intel е дарил близо 3 млрд. долара за научни изследвания и благотворителност.

 

1. Ленард Босак и Санди Лърнър

Класацията оглавяват съоснователите на Cisco, които са дарили повече от всеки друг, в сравнение с общото им богатство. Ленард Босак и Санди Лърнър са натрупали близо 170 млн. долара в банковите си сметки, когато напускат компанията през 1990 г. оттогава насам 70% от тази сума е отишла за различни благотворителни каузи.

 

Вижте още кои са най-щедрите милиардери за изминалата година.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn