Програма „Ментор на семейство в нужда“

Здравей, приятелю,

Знаеш или не, но от 2012 година ние инициираме кампании за директна благотворителност. С помощта на десетки доброволци посетихме домовете на хиляди нуждаещи се семейства, за да ги зарадваме с празнични пакети с хранителни продукти за Коледа и Великден. Това ни даде възможност да поговорим с тях, да ги опознаем и да научим повече за ежедневните им проблеми. Проблеми, за решаването на които някои от доброволците ни успяха да помогнат…

Случаят „Любов“
Наричаме го случая „Любов“, защото метафората е неизбежна. Но Любов (в случая!) не е метафора. Любов е жена. А случаят ѝ доказва, че любов е също и действие.
На Великден през 2017г., нашият посланик на доброто Елена Брусарска доставя празничен пакет в дома на Любов. Жената споделя с нея тежката си история на инвалид, на когото не се дава необходимият процент от ТЕЛК, за да получи инвалидна пенсия. Сума, която определено би довела до по-добро качество на живот за един човек в нужда. Любов разказва през сълзи за съмненията си в честността на комисията и вероятността да не получава нужния процент, защото не може да защити правата си. Трогната от историята на Любов, Елена ѝ обещава да я придружи при поредния ѝ опит да получи становище за степен на неработоспособност от ТЕЛК. Следващата седмица двете жени отиват заедно, а мисията е успешна. Как го постигат знаят само Любов, Елена и комисията, но резултатът е налице – Любов вече има необходимото удостоверение от ТЕЛК. Което означава още 150 лв. на месец към бюджета ѝ.

Доброволецът Боряна
Друга история на наш добротворец е не по-малко трогателна и човечна. Кампания „Коледа 2016“: доброволката Боряна пристига в дома на възрастна жена, за да ѝ остави пакет. Жената е лежащо болен инвалид. В разговора помежду им тя споделя, че една от големите ѝ болки е невъзможността да се изкъпе. Живее сама, а е прикована на легло. Никой не я посещава. Тогава Боряна решава да ѝ помогне… като я изкъпе.

2+2=2
Попадали ли сте на семейство, в което дете иска да стане учен, но родителите му нямат нужното образование, за да му помогнат да открие света? Виждали ли сте дете, което иска да усвои смятането, но няма кой да го научи да смята дори с прости числа? Наш доброволец посети дома на такова семейство. Майката работи като хигиенист. Бащата има ново семейство. Детето си играе на смятане. Но за него 2+2=2. Защото мама не е ходила на училище и не умее да пише. Нито да смята… А малкият иска да може. Ала няма кой да му подаде ръка… Помага му нашият доброволец, като го научава да борави с числата.

Бас китаристът
Това е историята на един млад мъж на 20 години, които се грижи за майка си – прекрасна жена, затворена между четирите стени на дома си, защото и двата ѝ крака са ампутирани. Кирил говори два чужди езика – английски и японски, но работи за 420 лв. на месец. В дома му попада Юли Тонкин, най-добрият учител по личностно развитие у нас. Още на първата им среща Юли успява да разбере коя е страстта на младежа – да свири на китара. Оказва се, че въпреки финансовите проблеми, младият мъж е отделил средства и и си е купил вече употребявана бас китара. А после е започнал да се учи да свири на нея съвсем сам, от интернет. И от сърце. Юли открива искрите в очите му и решава да му помогне, като сбъдне неговата мечта – професионални уроци по китара. За да може тази мечта да подобри качеството му на живот – да го направи щастлив човек, а защо не и успешен музикант.

Тези истории докоснаха ли сърцето ти?
Нашето – да! Затова и поставихме началото на новата ни програма „Ментор на семейство в нужда“ в помощ на семействата, които подкрепяме. А целта ни е да пренесем солидарността на следващо ниво. Ще се опитаме да превърнем взаимопомощта от еднократен акт в последователен процес.

Как работи програмата „Ментор на семейство в нужда“
Всеки наш доброволец, който доставя пакет на семейство, може да стане ментор. Само трябва да открие начина, по който именно той може да е полезен на конкретното домакинство – със знания или с контактите си, като стане техен приятел и им помогне да вървят към по-хубав живот. Добър си със сметките – можеш да споделиш със семейство с ограничени финансови възможности как оптимално да управлява бюджета си. Свириш на китара, а в този дом има изгряващ музикант – преподай няколко урока на дете от семейство в нужда.

Колкото семейства – толкова индивидуални възможности да им помогнем да подобрят качеството си на живот. Тук обаче има един деликатен момент, приятели – не го забравяйте. Качеството на живот за един може да е свързано с това да живее в собствен дом, за друг – да има изобщо покрив над главата си, за трети – да получи по-добро образование или работа, за четвърти – да сбъдне мечтата си и просто да бъде щастлив.

Юли Тонкин ще ни научи
Да научат нашите доброволци как да бъдат полезни на семействата, които посещават, ще помогне не кой да е, а най-добрият лектор по личностно развитие в България – Юли Тонкин. Той ще проведе обучение на всички доброволци, регистрирани за доставка на празнични пакети. На 10 декември във „Витоша парк-хотел“ ще се проведе първото обучение на доброволци, които ще доставят пакети на семейства в нужда на 15 и 16 декември.

Е, вече знаеш, че можеш да дадеш частица от познанието си, за да подобриш качеството на живот на един човек и на неговото семейство. А колкото повече семейства успеят да преобразят живота си, толкова по-добре ще е за цялото ни общество.

Ако искаш да бъдеш част от програмата „Ментор на семейство в нужда“ – очакваме те (тук.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn