Пътеводител на галактическия доброволец

Доброволците са душата и сърцето не само на Holiday Heroes, но и на всяка друга благотворителна кауза. И преди сме споменавали, че отдадеността на доброволците е безценна. Това са хората, които безвъзмездно даряват своето време, труд, способности и енергия, за да умножават доброто в света, който споделяме.

Какво значи да доброволстваш?

Доброволчеството е дейност, в която даден човек допринася за благосъстоянието на общността, към която принадлежи или към която е съпричастен. Неговият принос не е финансово възнаграден. Най-често каузите са насочени към решаването на социални и екологични проблеми или на въпроси, свързани с човешките права и хуманното отношение към животните. Много съвременни компании и организации се стараят да наложат благотворителността като част от своята корпоративна култура, но доброволчеството трябва винаги да бъде резултат от личен избор.

Как мога да помогна?
Преди да се впуснеш в търсене на своята кауза, погледни навътре в себе си и реши с какво можеш да си полезен. От опит знаем, че всяка благотворителна кауза има нужда от физически труд.
При нас това е работата в склада, опаковането и разнасянето на кашоните, задачите около спортните ни турнири и разнообразните събития. Но не всичко се изчерпва с тях.
Можеш да пишеш добре, умееш да общуваш ясно с хората по телефона, разбираш от работа с Excel, Word или пък си бог в своя специална област? Това са все умения, които имат своето място в благотворителните кампании на 21-ви век. Избери това, в което си най-добър, и действай целенасочено. Ако се чудиш, хората от организациите със сигурност ще те консултират или насочат към своите най-належащи необходимости. Не се страхувай да пробваш нови неща.

Доброволец не значи роб

Тук е моментът да уточним нещо, което може да ти се стори излишно, но е изключително важно. Да си доброволец не означава да си просто неплатена работна ръка, която някой може да експлоатира. Напротив, ти си човек, служител и личност. Ти даряваш своите умения. Имаш точно толкова отговорности, колкото и права. Уважавай своите спътници по пътеката на доброто, но и се бори за нещата, в които вярваш. Само така каузите ще се развиват и ще превръщат света в по-добро място.

Коя е моята кауза?

Преди да отвориш Google и да забодеш нос в сайтове като Европейския младежки портал или TimeHeroes, в които е пълно с достойни каузи, отново насочи поглед към себе си. Прецени кои каузи най-много те вълнуват. Ако за теб борбата с домашното насилие е по-важна от фермите за отглеждане на норки, вече знаеш откъде да започнеш. Когато вече си наясно със себе си, ще станеш по-уверен и по-полезен на бъдещата си мисия. А повярвай ни, каузи в момента има достатъчно за поне няколко живота, прекарани в доброволчество.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn