Яж, грижи се и спестявай

Днес на Земята живеят два пъти повече души отколкото са били през 1960 година, като глобалното население наброява около 7 милиарда. 925 милиона от тях гладуват.

 

Същевременно, според данните на Световната организация по прехрана и земеделие (ФАО), около 1,3 милиарда тона храна бива похабена годишно – това количество е напълно достатъчно, за да задоволи ежедневните хранителни потребности на цели 3 милиарда души за същия период.

Гладуващи семейства

Според официална информация, само в Европейския съюз всяка година биват изхвърляни или похабявани над 70 милиона тона хранителни продукти.

 

В България пък изхвърляме огромното количество от 400 000 тона храна всяка година. Тъжният парадокс е, че над 1,6 милиона души у нас гладуват и пропускат редовни хранения, поради огромни финансови затруднения.

 

Колкото и отчайващи да са тези факти, те могат да бъдат променени, а цифрите – драстично намалени. Едва ли ще се изненадаш, ако ти кажем, че промяната започва от теб и твоя дом. С няколко малки стъпки ти можеш да дадеш своя принос за намаляването на количеството безразсъдно похабена храна. Ако споделиш идеята с приятели, положителната промяна ще бъде осезаема.

 

На пазар:

 

Мисли разумно! Като консуматор, ти имаш привилегията да избираш какво и колко да закупиш. Купувай точно толкова, от колкото имаш нужда. Добър съвет е да не пазаруваш, когато си гладен, защото рискуваш да занесеш вкъщи пакети с ненужна храна, воден от чувството си за глад. Впоследствие продуктите с кратък срок на годност често отиват в коша и биват напразно похабени.

 

Винаги обръщай внимание на сроковете на годност. Често изделията, чийто срок изтича съвсем скоро, биват позиционирани най-отпред на рафтовете. Ако не мислиш да консумираш закупеното още в същия ден, обърни специално внимание на годността!

DMS GEROI 17 777

В кухнята:

 

25% от хранителните продукти биват пропилявани точно в кухнята. Ако живееш сам, вероятно знаеш колко храна ти е нужна, за да се заситиш. Не готви в прекалени количества, кани си гости, с които да споделиш вечерята си или си носи в офиса домашни вкусотии за обяд. Чрез всички тези лесни съвети в кошчето ти никога няма да има развалена храна.

 

Навън:

 

Ако често се храниш в ресторанти и поръчаните порции ти се виждат прекалено големи, винаги си взимай останалата храна в кутия за вкъщи. В противен случай е доста възможно остатъците да бъдат изхвърлени в контейнера.

 

Вдъхнови се! Представи си храната, която изхвърляш като истински пари, пропилени на вятъра. Ако бъдеш по-разумен и осъзнат консуматор, ще помогнеш не само на обществото, но и на себе си и собствените си спестявания.

Купи обяд на бездомен човек

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn