Светло бъдеще за най-бедните държави

Светът днес е много по-добър от това, което е бил преди четвърт век. Твърдението ни може да ти звучи противоречиво, но случващото се в световен план го доказва. Крайната бедност е намаляла наполовина през последните 25 години, детската смъртност също. Едни от най-бедните страни, които дългогодишно разчитаха на чужда помощ вече са независими и тепърва ще се развиват в положителна посока.

 

За да те убедим в думите си, ще ти разкажем за най-разпространените митове, свързани със световната бедност, в чиито „клопки“ най-вероятно си попаднал. За тях наскоро разказаха онлайн Бил и Мелинда Гейтс.

 

Мит е, че бедните държави са обречени да останат такива. Всъщност не са – икономиките на едни от слабо развитите страни и градове са започнали да се развиват стремглаво, включително и в Африка.

Африка - светло бъдеще

Мексико Сити е един чудесен положителен пример. През 1987 година това място изглеждаше като ад на Земята – в повечето мексикански къщи не течеше питейна вода, а хората си я доставяха, пълнейки кофи от водните извори. Времето там сякаш бе спряло. Днес ситуацията в Мексико е далеч по-различна. Модерни небостъргачи се издигат във въздуха, а нови пътища и мостове пресичат града. Бедността със сигурност не е изчезнала, но все повече и повече мексиканци водят по-добър начин на живот. Същата трансформация може да бъде забелязана и в Ню Делхи, Найроби и Шанхай.

Мексико Сити

Личният доход на глава на населението се е увеличил осемкратно в Китай, петкратно в Бразилия и четирикратно в Индия. Дори в Африка ситуацията е по-надеждна отпреди – с  2/3 е скочил доходът на средностатистическия африканец от 1998 година насам.

 

Експертите предвиждат, че до 2035 година бедните държави в света ще са много малко, като около 70% от нациите ще живеят с по-висок стандарт на живот.

 

Доста хора вярват, че чуждестранната помощ за някои държави е прекалено голяма.

 

Разпространено е схващането, че огромна част от бюджетите на богатите страни отиват за чуждестранни помощи. Според американците това са цели 25%. Истината обаче е, че по-малко от 1% от американския бюджет е отделен за помощ на нуждаещи се държави. Най-често чуждестранната помощ отива за подобрения в здравната система, агрикултурния или инфраструктурния сектор на страна със слаба икономика.

 

Според самия Бил Гейтс, тези помощи са феноменална инвестиция, която оформя света днес. Няма как да бъдем по-съгласни. Имащите са онези, които могат да помогнат на нуждаещите се, за да живеем заедно в един по-добър свят.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn