Усещане за жена

8-ми март

Осми март е изобилен букет с красиви цветя. Осми март е няколкоминутно бягство от забързаното ежедневие, в което набираш номера на своята загрижена майка и с кратки думи ѝ припомняш колко я обичаш. Осми е датата в календара, на която да си жена е празник, и то от най-хубавите.

 

Освен в България, денят на жената и майката се чества и международно, като самият празник е бил създаден под формата на социалистическо събитие в САЩ още през 1909 година. Самата идея за честване на постиженията на жените по света се заражда в началото на 20 век по време на индустриалната революция. Именно на 8-ми март американски шивачки излизат за пръв път на протести по улиците на Ню Йорк, заради лошите трудови условия и ниското заплащане, в сравнение с предоставеното на мъжете. Две години по-късно смелите дами създават своя първи работнически синдикат, а през годините все повече държави започват да подкрепят жените в борбата им за равноправие в един привидно мъжки свят.

 

Днес хвърляме поглед назад във времето и леко засрамени от настоящия облик на празника, се прекланяме пред онези жени, скандирали из нюйоркските улици, за да защитят честта си и да подчертаят дебело, че заслужават да бъдат свободни и с равни права. Тяхната крайна цел не е била букет с рози или скъп подарък от любимия. Те са изисквали да получат признанието и уважението, което заслужават.

 

У нас сме започнали да почитаме личните и обществени постижения на нежния пол от началото на 20-ти век, първоначално чрез социалистически беседи в тесен кръг, а след това и чрез публични празненства. След 1944 година насам датата се превръща в общоприет български празник и добива по-голяма значимост сред жените от различни възрасти.

 

Днес те предизвикваме да подходиш с мисъл и уважение към най-женския празник! Пропусни формалните жестове и направи нещо истински значимо за любимата жена в живота ти. Когато подхождаш с искрена любов и желание, това си личи зад всеки малък жест и дума.

 

Ние отправяме своя призив към теб – повярвай в делничната любов. Тази, която не личи само на специални дати и определени поводи. Превърни 8-ми март в един ежедневно случващ се празник. Защото нямаше да бъдеш същият щастлив и пълноценен човек, без помощта на своята майка, баба или любима, без щастливия поглед на малката си дъщеря.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn