Защо празнуваме любовта си

Едва ли има друг празник, който да е така препълнен с емоции и очаквания, като Свети Валентин. Въздухът е наситен с еуфория и хормони, а празничното настроение е обладало огромна част от хората още от сутринта. Факт е, че човечеството обича да говори и мисли за любов, което превръща 14-ти февруари в един от най-дългоочакваните дни през годината.

 

Но кому е нужен ден, за да покаже любовта си и защо точно по средата на зимния февруари? Празникът е прекрасна провокация за всеки с липса на въображение или смелост, който се нуждае от повод, за да се опита да изрази любовта си. Истината е, че един ден може да се превърне в незабравим само чрез дела, а ние хората често влагаме енергията си в ежедневните си задължения. Точно за това се нуждаем от специален ден, през който да концентрираме усилия в името на любимия човек.

 

Хората са го осъзнали още през Средновековието, когато са започнали да свързват стария римокатолически празник в чест на Свети Валентин с романтичната любов. Самият Валентин е един от двамата християнски мъченици, живял през 3-ти век и почитан като покровител на младите, пътешествениците и душевноболните. Информацията за живота му обаче е доста противоречива, тъй като се носят различни легенди за светци на име Валентин.

Кой обичан човек е беден?

Според повечето религиозни книги Валентин е загинал мъченически в Рим на 14-ти февруари, а за закрилник на влюбените е обявен, тъй като благославял брачния съюз във времена, в които римският император забранявал на войниците да създават семейства. Заради това свое неподчинение, Валентин бил обвинен и осъден на смърт.

 

Самият празник започва да се чества доста по-късно, като се развива във времето. През 14-ти век се заражда традиция, в която влюбените си разменят любовни писма или така наречените „валентинки“ в знак на взаимната си любов. През 19-ти век те се превръщат в готови картички, предлагани във всеки магазин, а през втората половина на 20-ти век романтиците разширяват своя кръгозор и започват да си разменят и други подаръци. Рози, шоколад, лъскави украшения, еротични играчки – списъкът е безкраен, а образът на бога на любовта Купидон се среща навсякъде. Сякаш, за да омагьоса всички в плен на най-вълнуващото чувство.

 

До трепетния ден не остана много, затова ти пожелаваме да преосмислиш значението му. Бъди благодарен за любовта в живота си и го покажи на тези, които обичаш. Забрави за егото си, излез от комфортната си зона и се остави по течението. Ще бъде незабравимо!

Човек се намира не където живее, а където обича

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn