Защо се целуваме?

Вярваме, че в любовта е смисълът. Тя е причината да отваряме очи сутрин с усмивка и да ги затваряме вечер със задоволство. Тя е причина за вдъхновение на редица велики артисти, художници и музиканти. Тя ни дърпа към океан от бурни чувства, в които и най-умелите плувци изпитват трудност да не потънат, но успеят ли откриват щастието за цял живот.

 

Как изразяваме любовта си ние хората? Със значими жестове, красиви думи, страстни целувки? Именно за последните ще си говорим днес. Запитахме се защо хората се целуват и има ли логично обяснение този така интимен човешки акт.

Целувка

Съществуват редица теории, които се опитват да обяснят целуването. Една от най-популярните и според нас най-логична е, че всичко е заради феромоните и желанието за създаване на поколение. Когато докосват устни, хората излъчват тези химични съединения и чрез тях „се надушват“.

Птички

Други са привърженици на теорията, че целуването е започнало още от древността като начин за хранене уста в уста. Майките са сдъвквали храната и са я предавали на бебетата си по този начин. Доколко това е вярно, днес можем само да гадаем.

 

Широко разпространена теория е тази, че целуването е просто човешки инстинкт, който се среща и при животните. Например маймуните бонобо често доближават муцуни и обменят слюнка точно като нас. Те го правят или за да се сдобрят след бой или дори без особена причина.

 

Макар учените да не са единодушни в обяснението си за този красив акт на сближаване, той със сигурност носи приятни усещания. Устните и езиците ни имат хиляди нервни окончания, които влияят над цялостното усещане и могат да ни донесат истински разтърсващи емоции.

Възрастна двойка

Ние ти пожелаваме повече целувки в ежедневието, защото това е най-вълнуващият начин да получиш и покажеш любов в действие!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn