събота, юли 27, 2024
Мода

Емблематичните парфюми, които остават в историята

Парфюми се използват от дълбока древност. Преди векове хората използвали уханни етерични масла при различни религиозни церемонии и ритуали. Ароматизирали също къщите и телата си с уханни съставки от природата. На особено внимание се радвали ароматните смоли, като една от най-ценните била тамянът. Хората открили ролята на ароматерапията да им помага да се отпуснат след труден ден и да премахва напрежението и негативните емоции.

Изработването на първите парфюми се приписва на гърците

Арабите дали значителен принос за развитието на парфюмерията с откриването на дестилацията, което дало възможност за изолирането на аромати от етерични масла. Важна роля придобива използването на парфюми във висшите слоеве на обществото във Франция през XVII век. То се радва на широка популярност в Англия при управлението на Хенри VIII и кралица Елизабет I. Разказва се, че кралицата държала всички обществени места да бъдат подобаващо ароматизирани, тъй като изпитвала непоносимост към неприятни миризми.

XIX век се оказва повратен в производството на парфюми. Развитието на химията и развойната дейност в сферата, логично водят до разработването на първите съвременни аромати.

Поредица емблематични парфюми се появяват през първата половина на ХХ век

Голяма част от тях са търсени и харесвани от ценителите и днес – близо век след създаването си. Тяхното качество е забележително, а внушението, което носят – непреходно, неподвластно на хода на времето.

Забележителният Chanel № 5 е представен през 1921 година

Първият парфюм Chanel е проектиран за бранда от руския емигрант Ернест Бьо. Той сбъдва мечтите на мадмоазел Коко да разполага със свой собствен парфюм. Ернест Бьо изпълнява поръчението ѝ да разработи балансирана уханна композиция, в която нито една от ароматните съставки не може да бъде откроена. В парфюма умело са преплетени натурални и синтетични нотки алдехиди, иланг-иланг, нероли, бергамот и лимон, ирис, жасмин, роза, лилия, цибетка, мускус, кехлибар, сандалово дърво, мъх, ванилия, ветивер и пачули.

Guerlain Shalimar възхвалява силата на любовта

Това е класическо ухание, което също заслужено се причислява към поредицата забележителни парфюми от първата половина на ХХ век. Лансираният през 1921 година Guerlain Shalimar е вдъхновен от завладяващата любовна история на Шах Джахан и неговата съпруга Мумтаз Махал, която почива при раждането на 14-ото им дете. В нейна памет Шах Джахан издига храма Тадж Махал. На любовта им, която преминава отвъд времето и пространството, отвъд живота и смъртта, е посветен парфюмът Guerlain Shalimar. В уханието са съчетани цитруси и кедър, ирис, пачули, жасмин, роза и ветивер, кожа, сандалово дърво, боб Тонка, ванилия, мускус и тамян, а флаконът, който също е истинско бижу, е изработен от кристал Baccarat.

Miss Dior и Nina Ricci L’Air du Temps са парфюми, посветени на възраждащата се жажда за живот, сред руините на Втората световна война

Miss Dior е представен през 1947 година. Парфюмът е посветен на сестрата на Кристиан Диор – Катрин, която оцелява след престой в концентрационен лагер. В уханната композиция на Miss Dior, разработена от Жан Карл и Пол Вахер, са съчетани алдехиди, галбанум, клари сейдж, гардения и бергамот, нарцис, ирис, карамфил, лилия, жасмин, роза и нероли, дъбов мъх, кожа, ветивер, пачули, лабданум, сандалово дърво и кехлибар.

Година по късно е лансиран L’Air du Temps на Nina Ricci – още един от поредицата следвоенни парфюми, вдъхновен от жаждата за живот, свобода и любов между хората. Ароматът, проектиран от Франсис Фаброн, е изграден от нотки карамфил, алдехиди, роза, нероли, бразилско палисандрово дърво, праскова и бергамот, гардения, жасмин, иланг-иланг, роза, виолетка, корен от ирис, розмарин и орхидея, подправки, дъбов мъх, мускус, сандалово дърво, бензоин, кехлибар, ветивер и кедър.

Класическите парфюми имат почитатели от различни поколения

Страстта към емблематични в развитието на историята парфюми преминава през годините. Тя се предава от поколение на поколение, а много от тези красиви парфюми са търсени и до днес – близо век след създаването си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *