събота, юли 27, 2024
Автомобили

Как да изберете добър автомобил втора употреба

Ограничението на бюджета е причината, поради която голяма част от хората са в търсене на автомобили втора употреба. Изборът, който имат те е неограничен, но и същевременно с това покупката на употребяван автомобил крие своите рискове. Независимо дали ще бъде закупен от собственик, или от автокъща, не е сигурно дали по него всичко е наред.

Нека идеята ви за покупка започне с определянето на бюджета, който сте готови да отделите за употребявана кола. Имайте предвид, че дори и най-запазените автомобили, понякога се нуждаят от оправянето на някоя и друга дреболия по тях. Затова е добре да имате и още някой лев отгоре. Втората стъпка е да изберете предпочитаната от вас марка и модел, след което можете да се потопите в интернет пространството, където ежедневно се публикуват обяви за продажба на автомобили.

След като вече сте белязали някоя и друга кола, предстои най-съществената част – огледът ѝ, за да прецените дали си заслужава да инвестирате парите си точно в нея.

На какво да обърнете внимание по време на огледа

Още в началото на срещата си с продавача, задайте своите въпроси относно автомобила, за да не си губите времето взаимно. Ако отговорите са удовлетворяващи, време е за същинския оглед на возилото. Много са нещата, на които трябва да се обърне внимание. Най-съществените измежду тях са:

  • работа на двигателя – тя трябва да бъде плавна, а шумът по-скоро да гали ухото, отколкото да е дразнещ. В случай, че искате да изпробвате автомобила по време на движение, бихте могли да направите и тест драйв;
  • състоянието на спирачната система – всеки водач е наясно колко важна е тя за безопасността на пътя. Именно поради тази причина трябва да бъде изрядна;
  • скоростната кутия и съединителя – когато предавките се превключват лесно, без да се усеща дразнещо стържене, значи всичко е наред;
  • ходовата част – не по-малко важна за безопасността по време на движение;
  • интериора, който много често бива подценяван, а всъщност може да каже достатъчно за състоянието на колата.

Всяка една от тези системи е изключително важна, а именно това налага и обстойното им оглеждане. Не е изключено тук-там да има някоя дребна неизправност и ако смятате, че точно това е вашият автомобил, се подгответе за тяхното отстраняване.

Защо е толкова важна проверката на кола преди покупка

Обикновено колите втора ръка са вече доста карани и са сменили няколко собственика. Дали са били поддържани както трябва, може да каже една проверка на всички изброени по-горе системи. Ако не се чувствате достатъчно компетентни да се справите сами с нея, редица фирми предлагат услугата проверка на кола преди покупка. Цената, която ще заплатите за нея си заслужава, тъй като извършването ѝ може да ви спести доста главоболия и непредвидени разходи в бъдеще.

Важно е тя да бъде извършена не само по тези причини. Не забравяйте, че карането на неизправен автомобил крие много рискове. Това може да застраши не само вашия, но и живота на хората около вас.

Задължителна ли е автодиагностиката при покупка на употребяван автомобил

Не, разбира се. Но все повече от потенциалните купувачи предпочитат да бъде извършена автодиагностика на желаното от тях превозно средство. Благодарение на нея те могат да са напълно сигурни какво е реалното му техническо състояние.

В днешно време това е съвсем лесно. Големите специализирани диагностични центрове разполагат с преносима висококачествена апаратура и могат да дойдат при вас, вместо вие да търсите начин да откарате автомобила при тях. След професионалното ѝ извършване, всеки потенциален купувач получава сигурност и спокойствие, че изборът му е правилен.

Инвестирането в употребяван автомобил крие своите рискове. Но когато той е бил инспектиран от истински професионалисти, вие ще бъдете наясно с реалното му състояние. А това ще ви помогне да вземете най-доброто решение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *