събота, юли 27, 2024
Право

Парично обезщетение при настъпила трудова злополука

Каквато и работа да работим ние, винаги има някаква опасност от това да се случи трудова злополука, при която да пострадаме по някакъв начин. Факт е, че физическата работа е по-рискова от тази в някой офис, но трудовите травми могат да бъдат не само физически, но и психически.

Всеки, който е претърпял някакви вреди при трудова злополука трябва да знае, че има право да получи обезщетение за тях. Също така и роднините на починало лице при трудова злополука имат право на кръвнина. В тази статия ще стане на въпрос и за двете ситуации, при които ние като потърпевши имаме можем да предявим иск за парично обезщетение.

Кой има право да получи обезщетение при травма и при смърт на работното място?

Ще започнем с това, че обезщетение може да се получи само в случаите на доказана трудова злополука. Ако злополуката не бъде призната за трудова, то претенциите на пострадалите отпадат. За трудова се приема всяка злополука, която се е случила във връзка с вашите работни задължения или задачи, поставени ви от вашият шеф/ началник.

Кръвнина се получава при същите обстоятелства, свързани със зачитането на злополуката като трудова. Обезщетение за смърт ще получи лицето, което е имало най-голяма близост със загиналия. Това може да са съпруг или съпруга, деца, братя или сестри, баби или дядовци, внуци, родители или лице, с което е живяно на семейни начала.

Съветваме ви да се поинтересувате максимално скоро след случилото се дали имате право на обезщетение при трудова злополука или кръвнина, за да може да се организирате и съберете нужните документи.

От кого да потърсим помощ при получаването на обезщетение или кръвнина?

В повечето случаи, при които трябва да се стигне до някакви съдебни решения е нужна професионална помощ. Ние ви съветваме да потърсите правна помощ в лицето на някой добър адвокат, който да бъде полезен със своите знания и опит.

По този начин вие ще имате човек зад себе си, който да помага в трудните моменти като събирането и подаването на документи и представянето ви пред съда, ако се стигне до такъв сценарий. Не отказвайте такъв тип помощ, защото е много вероятно да сгрешите някъде и да изпуснете сроковете за получаване на полагащото ви се обезщетение.

За какво точно можем да получим обезщетение?

Обезщетение при трудова злополука се получава заради претърпените имуществени и неимуществени вреди. Това ще рече, че сумата се базира върху това какви парични загуби сте имали и какви са психичните вреди върху вас.

Всичко се определя в процеса на подаване и разглеждане на документите, удостоверяващи за направени плащани за възстановяване след случилото се и документи, които показват на какво ниво са психическите повреди върху вашето съзнание. За да получите максимално обезщетение е добре да събирате и пазите всичко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *