събота, юли 27, 2024
Телевизори

Топ 5 неща, на които да обърнете внимание при покупката на телевизор

Покупката на телевизор не е трудна задача, но като при всяка друга покупка се изисква предварително търсене и проучване на продукта. Не може просто ей така да отидете и да кажете, че искате първия видян телевизор. Има няколко фактора при самата покупка, които е хубаво да се проучат и след това да се купува, защото много телевизори не си заслужават парите.

Размера на екрана

Най-важният фактор, който има изначално значение за покупката на телевизор е размера на екрана. Не може просто ей така да купите телевизор без значение от неговата големина на екрана. Трябва да съобразите големината на стаята, от колко далече ще гледате телевизия и колко добро е вашето зрение.

Обикновено за малки стаи е добре да се търси телевизор 32 или 40 инча, а за по-големи стаи до 75 инча големина. Ако обичате да гледате на голям екран, то това не пречи за малка стая да вземете по-голям телевизор, но за голяма стая няма да стане по-малък телевизор.

Разделителната способност на екрана

Може би има хора, които не са запознати с това в какво се изразява разделителната способност. Тя се отнася до броя на пикселите на екрана и колкото по-висока е резолюцията на екрана, то толкова по-ясна и по-подробна ще бъде картината. Най-често срещаните разделителни способности в цял свят са 1080p (Full HD), 4K (Ultra HD) и 8K. При последните две резолюцията е на много високо ниво и баланса между качество и картина е на ниво.

Качество на картина

Качеството на картина е точното допълнение на хубавата разделителна способност. Нивото на качеството се определя от фактори като съотношение на контраста, точност на цветовете и яркостта. Нашият съвет е да търсите именно телевизори, които има добро съотношение между контраста, точността на цветовете, яркостта и разбира се цената, която също е важна. Съобразете всичко това с осветлението на вашата стая, тъй като и тя е от значение за доброто качество на картината.

Възможност за връзка с интернет (Smart TV)

Възможностите на най-новите смарт телевизори са ужасно много и удобствата са неоспорими. Едно от предимствата на този тип телевизори е връзката с интернет, която дава много опции за ползване. Може да гледате филми от интернет, да използвате Ютюб, да сърфирате в социалните мрежи и т.н. Помислете дали тези функции на телевизора ще са ви от полза и ще се справите с използването им. Цената на смарт телевизорите не е много по-висока от обикновените телевизори и дори в някои случаи са по-евтини.

Качеството на звука също е от значение

От мнозина фактора „качество на звука“ се пренебрегва и не знаем защо това е така. Когато седнете да гледате телевизия и звука е слаб или пък не е ясен, то насладата от това, което дават изчезва. Потърсете телевизор с добри говорители, които не издават странни звуци при усилване. Също така може да помислите за закупуването на допълнителни високоговорители или звукови ленти, за подобряване на цялостния звук.

В днешно време много физически и онлайн магазини продават всякакви телевизори и ние като потребители трябва да сме внимателни. Знайте своите права за връщане на продукта при проблем след покупката, защото телевизорите не са от евтините покупки, които могат да се пренебрегнат просто ей така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *