събота, юли 27, 2024
Право

Търсене на права при случило се ПТП

Претърпяването на злополука на пътя може да се окаже тежко за някои хора, които досега не са преминавали през такова нещо. В такива моменти най-важно е да се запази самообладание, да се обърне внимание на здравето, да се направи обаждане до точните органи и след всичко това да се потърсят човешките права. Тази статия ще има за цел да очертае основните стъпки за действие и правата, които хората имат след като са участвали в пътен инцидент.

Безопасността е на първо място!

Тук ще подчертаем, че безопасността ви и тази на останалите хора след случило се пътно произшествие е на първо място. Ако не сте пострадал тежко е хубаво да се обадите веднага на 112 и докато екип на спешна помощ дойде да окажете първа помощ на всеки, който има нужда. Обезопасете мястото на произшествието и се опитайте да спрете някого, за да помогне и той. Ако обаче сте пострадал и не може да окажете първа помощ е добре да останете на безопасно място докато ви бъде помогнато. Ние знаем, че в такива ситуации е трудно да се действа трезво, но запомнете, че спокойствието винаги помага.

Какво трябва да направим когато дойдат органите на реда?

На първо място е много важно да обясните точно и ясно какво се е случило, като не обвинявате никого от участниците в случилото се за злополуката. След като бъде направен оглед на местопроизшествието ще се наложи всеки да даде показания, които да послужат за евентуални доказателства при искането на обезщетение за претърпяно ПТП. И запомнете, че не е добра идея да напускате местопроизшествието, докато не получите разрешение от органите на реда.

Какво обезщетение мога да получа за претърпяно ПТП?

Преди да се насочим към въпроса с това какво обезщетение може да се получи в следствие на претърпяно ПТП е важно да се знае кой има право да получи такова. Всеки пострадал има право да получи обезщетение за претърпени имуществени и неимуществени вреди.

Няма значение дали вие сте карал колата, бил сте пасажер или пък сте вървял пеша, карал колело или ел. тротинетка, то вие може да предявите искане за получаване на парично обезщетение при претърпени вреди. Единствено виновникът за случилото се няма право да предявява такъв иск, тъй като законът не го позволява.

Размерът на обезщетението при ПТП може да бъде различен при всеки един участвал в произшествието. Това се решава от съответните органи след предоставянето и разглеждането на всички нужни документи. Под внимание се взима и това дали е претърпяна лека, средна, тежка телесна повреда или смърт.

Обезщетението се определя от това какви са претърпените от вас имуществени (финансови) и неимуществени (увреждане на психиката и др.). За да може точно да бъдат определени вашите имуществени е хубаво да събирате касови бележки, бележки от плащания при лекари, разходи за рехабилитации, операции и т.н.

Неимуществените вреди се определят след като предоставите документи от преминати прегледи при психолог. Обезщетение при смърт може да бъде получено от човека, който загиналото лице е имало най-силна връзка преди случилото се. Този тип обезщетение се определя от съда по справедливост.

Потърсете помощ от добър адвокат

Адвокатската помощ в такива ситуации е от голямо значение. Доверете се на добър адвокат, който се е доказал във времето и има опит с ПТП-та и получаването на обезщетения. Той може да ви помогне със събирането на всички документи, тяхното окомплектоване и изпращане до правилните органи. Също така могат да бъдат провеждани консултации по повод случилото се, за да може да узнаете своите права. Представянето ви пред съда, ако се стигне до там, също е сред предлаганите услуги от страна на адвоката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *