събота, юли 27, 2024
Лайфстаил

Полезни съвети след претърпяна катастрофа

Катастрофите станаха ежедневие у нас и това само може да ни натъжава, тъй като твърде много животи вече бяха отнети по този начин. Какви са проблемите и къде се крият те само може да гадаем. Днешната статия ще бъде свързана с това какво да направим при претърпяна катастрофа, към кого да се обърнем първо за помощ и как можем да получим парично обезщетение в следствие на претърпените вреди.

Потърсете медицинска помощ

Няма никакво значение дали сте участник в катастрофата или не, няма значение дали сте пострадал или не, то вие трябва да се обадите и да повикате линейка. Докато дойде тя е много важно да опитате да помогнете с каквото можете на всеки един пострадал в ПТП-то. Ако не може успеете сами е нужно да спрете някой минувач и да поискате помощ с обстановката. Престъпление е да не помогнете на някого, който е пострадал и се бори с раните си.

Обадете се и на полиция

Обаждането на полицията при самата случка не е задължително, но това е само в случаите, когато няма пострадали лица и между вас и другият шофьор се постигне съгласие за поемане на щетите по автомобила. Във всички други случаи вие трябва да се обадите на полицията, за да дойде екип на местопроизшествието, да състави протокол и така да се знае кой е виновен, кой има право на обезщетение и др.

Съберете доказателства за случилото се

Може би си мислите, че събирането на доказателства е лесно и става на момента, но това изобщо не е така. Доказателства могат да се събират в продължение на седмици, тъй като към тях спадат свидетелски показания, видеозаписи от камери, медицински експертизи, експертизи на полицията, пожарната и т.н.

От вас се изисква да опитате да се сетите за максимално много неща, за да бъдат максимално ясни и точни показанията ви. Не е хубаво да лъжете или пък да скривате някои неудобни за вас неща, защото рано или късно ще излязат наяве. Доказателства за нанесени вреди върху вас заключенията от лекарските прегледи и предписанията за лечение с медикаменти.

Получаване на парично обезщетение за претърпени вреди

Парично обезщетение при ПТП може да получат всички пострадали участници с изключение на виновника за случилото се. Това ще рече, че вие може да сте били в колата на виновника, но имате право на обезщетение. Всичко това трябва да бъде доказано от органите на реда и след това ще може да подавате иск.

Дължимото обезщетение е свързано с претърпените от вас имуществени и неимуществени вреди. Това са финансовите загуби от ваша страна и психичните наранявания. Трябва да предоставите документи, удостоверяващи за всички плащания, прегледи и заключения, свързани с ПТП-то.

Добър адвокат при ПТП

Всеки един адвокат има своите неоспорими знания в много правни категории, но опита идва с практиката. Затова нашият съвет е да се обърнете за помощ към добър адвокат, който има опит с получаването на обезщетение при ПТП. Така вие ще се чувствате 100% сигурни, че всичко ще бъде наред и вие няма да имате проблеми с нищо. Консултациите с адвоката са препоръчителни, за да вникнете в същността на вашият случай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *