събота, юли 27, 2024
Лайфстаил

Топ 5 съвети за лесно и бързо получаване на обезщетение при ПТП

Пътните произшествия по цял свят са нещо все по-често срещано и ние като участници в движението трябва да знаем своите права в такава ситуация. Колкото и леко да е едно ПТП, то винаги може да има нанесени вреди върху всеки един участник в случилото се. Днешната статия ще бъде за това как лесно може да се получи парично обезщетение при ПТП, в което вие или ваш роднина е пострадал.

Трябва да се установи какво точно се е случило

На първо място трябва да се разбере какво е станало и как точно се е стигнало до злополуката. Това е нужно, защото обезщетение може да получи всеки участник в ПТП-то, освен този, който е причинил случилото се. Ако заради вас се е стигнало до катастрофа и сте пострадали при нея, то вие самите няма да имате право на обезщетение.

Във всеки друг случай вие ще имате право да получите парично обезщетение. Може да сте били шофьор, пешеходец, велосипедист, работник на пътя и дори пасажер в колата на виновният и имате право на обезщетение при ПТП. Възползвайте се от това ваше право!

Направете лекарски прегледи

Лекарските прегледи са важни, за да се установи вашето здравословно и психическо здраве след ПТП-то. На първо място те са важни за да ви се помогне, а на второ място, за да се потвърдят нанесените вреди. Нашият съвет е да потърсите добър лекар, който ще може д ви помогне с всичко това по професионален начин, така че вие да се чувствате сигурни. Ако не отидете при лекар и не докажете нанесените върху вас вреди, то получаването на обезщетение е невъзможно.

Научете за какво точно ви се полага парично обезщетение

На трето място е хубаво да се запознаете с вредите, за които ви се полагат парични обезщетения. Това е така, защото трябва да сте запознати с всичко и да не може да бъдете подведени от някои застрахователни институции. Ще започнем с имуществените вреди, които са свързани с всички парични загуби, които сте претърпели след злополуката.

Това може да са похарчени средства за операции, лекарства, лекарски прегледи, консултации със специалисти и т.н. Другите вреди са неимуществените, които са свързани с психичното здраве и промените в него. Те могат да бъдат установени с помощта на психолог или психиатър, като обезщетението върху тях се определя от съда в следствие на резултатите.

Няма точна сума за този тип вреда и тя се определя на момента. Съветваме ви да събирате всички касови бележки, фактури и документи, доказващи за направени от вас плащания. По този начин ще може да получите максимална възвращаемост на вашите загуби.

Съберете всички нужни документи

Без да съберете всички нужните документи за получаването на обезщетение, то вие няма как да подадете иск за това. Събирането на документи може да започне веднага след като сте претърпели ПТП и това е правилният ход. Много от документите изискват време, което може да се окаже ценно. Знайте, че подаването на иск има определен период и ако не успеете в него,то ще загубите възможността си за получаване на обезщетение.

Потърсете помощ от адвокат

Никога не е излишна професионалната адвокатска помощ. Със сигурност има много неща, които ние не знаем, а адвокатите знаят. Хубаво е да се обърнем за помощ към адвокат, имащ опит с получаването на обезщетение при случило се ПТП, защото по този начин, те ще бъдат максимално полезни. Ще трябва да бъдат отделени и малко средства за тази помощ, но те ще бъдат възвърнати в последствие с получаването на обезщетението. Ако имате към кого да се обърнете за помощ, то ние ви съветваме да го направите, защото тя винаги е полезна и важна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *